Collectie Roberto Pozzo

Geavanceerd zoeken

SLUITEN

Geavanceerd zoeken
Het begon met de aankoop van een paar tegels op rommelmarkten in de jaren 1970. Uiteindelijk werd het een indrukwekkende collectie van meer dan 9.000 tegels. Om het behoud van de collectie te verzekeren en om de tegels toegankelijk te maken voor het grote publiek, schonk Roberto Pozzo ze aan de Koning Boudewijnstichting. Ze werd nu ondergebracht nabij de plaats waar een groot deel van de collectie gemaakt werd: het Gilliot & Roelants Tegelmuseum in Hemiksem.

Roberto Pozzo

In 1968 kwam Roberto Pozzo als Italiaan in Leuven sociologie studeren. Hij bleef 33 jaar in België wonen en werken. Hij was actief in een sociaal project voor Italiaanse jongeren, CASI-UO. In het weekend zocht hij op rommelmarkten naar meetinstrumenten, Belgisch kant en drukkersmateriaal. Al gauw werd hij gegrepen door de techniek, de esthetiek en het vakmanschap van de Belgische keramiektegel. Vooral art nouveautegels trokken zijn aandacht.

Unieke collectie

De verzameling groeide uit tot dé referentieverzameling van Belgische keramiektegels. Ze is een unieke getuige van de ontwikkeling van de Belgische industriële tegel (1840-1940) en zijn Europees belang. Naast de vele tegels in verschillende neostijlen en art deco, zitten er in de collectie prachtige voorbeelden van tegels in art nouveau. De collectie is uitzonderlijk door haar indrukwekkende omvang en door haar diversiteit: heel verschillende formaten, periodes, stijlen, types, technieken en herkomst.

De industriële tegel

Keramische vloer- en wandtegels hebben een lange internationale geschiedenis. In de 19e-20e eeuw waren er zo’n dertig fabrieken die Belgische tegels produceerden en zelfs tot in Latijns-Amerika en Azië uitvoerden. Het belangrijkste productiecentrum was gelegen nabij de oude abdij van Hemiksem (Antwerpen), met al voor 1914 een productiecapaciteit van 250.000 tegels per dag. Niet verwonderlijk dat een derde van de collectie Pozzo uit die Hemiksemse fabriek Gilliot & Cie komt.

Inventaris van de collectie

Filters
Back
Filters
Inventarisnummer
txdvioawpf01
sfy39587stp17